Wat zijn de opties als je na een kankerbehandeling kinderen wil?

Als je na succesvolle genezing van kanker kinderwens hebt, bestaan er verschillende mogelijkheden om die te (helpen) vervullen. Als jij in die situatie bent, weet dan dat je op het team Oncofertiliteit en het hele CRG-team van UZ Brussel kan rekenen om je in dat proces te begeleiden en te helpen.

Welke opties er voor jou zijn, hangt af van je persoonlijke (gezondheids)situatie.
Contacteer daarom gerust de coördinator Oncofertiliteit voor meer informatie. Zij regelt voor jou ook een eventuele afspraak bij de CRG-arts. Na de consultatie kunnen we aan de hand van enkele onderzoeken je kans op zwangerschap inschatten. Voor informatie over die onderzoeken, zie ‘De kankerbehandeling is achter de rug’.

Hier willen we even meegeven dat de transplantatie van ovariumweefsel wereldwijd reeds heeft geleid tot de geboorte van meer dan dertig kinderen.
Met prepubertair testisweefsel staat de wetenschap helaas nog niet zo ver. Vandaar dat je onder ‘Behandelingen met ingebankt materiaal’ nog geen informatie vindt over testiculaire stamceltransplantatie of in-vitromaturatie van testiculaire stamcellen.
De wetenschap staat echter niet stil. De resultaten van het onderzoek dat op dit terrein wordt gevoerd, zijn veelbelovend. Ondanks de experimentele aard van het onderzoek, is het bij het risico op vernietiging van je vruchtbaarheid door een kankerbehandeling, zeker het overwegen waard om testisweefsel te bewaren voor de toekomst.

Tot slot: als je probeert zwanger te worden, zijn er een paar zaken die je kan doen om je kans op succes en op de geboorte van een gezonde baby te bevorderen. Daarbij horen: stoppen met roken, alcoholgebruik beperken, overgewicht vermijden en (als vrouw) starten met de inname van foliumzuur. Dat laatste is belangrijk voor de ontwikkeling van de foetus en is zonder voorschrift te verkrijgen.
Lees er meer over in de CRG-site onder Levensstijl en Foliumzuur.

Soms leidt een kankerbehandeling tot verminderde vruchtbaarheid, maar kan je via medisch begeleide voortplanting (MBV) alsnog proberen om je kinderwens in vervulling te laten gaan, zeker als je preventief voortplantingscellen hebt laten bewaren.
Voor de start van enige behandeling zal het CRG evenwel altijd je oncoloog of hematoloog contacteren om de mogelijke behandelingen te bespreken.

In Nazicht van de vruchtbaarheid hebben we gezien hoe een fertiliteitsarts kan uitmaken hoe het met je vruchtbaarheid is gesteld. Op basis van de onderzoeksresultaten zal de CRG-arts jou/jullie al dan niet voorstellen om een MBV-behandeling te ondergaan.

Als man kan je bijvoorbeeld te weinig zaadcellen aanmaken om veel kans te maken op een spontane verwekking, maar wel voldoende om via IVF of ICSI eicellen te bevruchten. ICSI, de techniek waarmee één zaadcel in elke eicel wordt geïnjecteerd, is zelfs mogelijk bij een heel beperkte aanwezigheid van zaadcellen.

Bij vrouwen is de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid niet altijd eenduidig, maar afhankelijk van de evaluatie van de CRG-arts kan hetzij kunstmatige inseminatie, hetzij IVF/ICSI mogelijk uitkomst bieden.
Uiteraard zal er bij jou als voormalig kankerpatiënt extra over gewaakt worden of je gezondheidsconditie afdoende is om veilig zwanger te kunnen zijn en de zwangerschap te voldragen.

Hoe een MBV-behandeling verloopt, lees je op de CRG-website, in IVF/ICSI - Stap per stap.

Eicellen gezocht
voor wetenschappelijk onderzoek

Ben je een gezonde vrouw tussen 18 en 37 jaar?
Dan kan jij ons misschien helpen.