Over ons

Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van UZ Brussel is al tientallen jaren actief in de reproductieve geneeskunde.
In de loop der decennia heeft ons centrum zich wereldwijd onderscheiden door innoverend onderzoek en vaak mee aan de wieg gestaan van belangrijke ontwikkelingen.

We willen onze expertise ook graag inzetten om kankerpatiënten te helpen hun vruchtbaarheid te bewaren. Daarom hebben we samen met andere UZ-Brusseldiensten een multidisciplinair team samengesteld en zo vorm gegeven aan het zorgpad Oncofertiliteit.

Dankzij onze jarenlange expertise in verschillende takken van de fertiliteit kunnen we een behandeling aanbieden aangepast aan uw individuele situatie als kankerpatiënt(e). Het CRG beheerst verschillende fertiliteitstechnieken tot in de puntjes: eicelpick-up, vriesbewaring van eicellen en/of eierstokweefsel, in-vitromaturatie van eicellen (IVM), testisbiopsie en de vriesbewaring van zaadbalweefsel, etc. Ook kunnen we die technieken combineren in één behandeling om een maximale fertiliteitispreservatie na te streven.
Dat is niet alleen uniek voor België, het zorgt er ook voor dat de slaagkans op een zwangerschap met eigen eicellen en zaadcellen verhoogt.

Vruchtbaarheid maakt voor het team Oncofertiliteit van het UZ Brussel onlosmakelijk deel uit van een kwaliteitsvol leven. Daarom willen we ervoor zorgen dat het streven naar vruchtbaarheidsbewaring tot de medische routine gaat behoren bij de behandeling van kankerpatiënten.
We willen m.a.w. onze kennis en expertise inzetten:
  • om meisjes, jongens, vrouwen en mannen die voor een kankerbehandeling staan via vruchtbaarheidsbewarende behandelingen de kans te bieden om later een eventuele kinderwens te vervullen; en
  • om zowel de patiënten als hun behandelende arts(en) bewust te maken van het nefaste effect van kankertherapie op de vruchtbaarheid – en van de opties die bestaan om de vruchtbaarheid daartegen te beschermen.
Uiteraard staat ook voor ons de effectiviteit van de kankerbehandeling voorop: volledige en definitieve genezing blijft het belangrijkste doel. Een minderwaardige of onvolledige kankerbehandeling enkel met het oog op het behoud van de vruchtbaarheid, is geen optie. Helaas betekent dit ook dat niet elke vrouw met kanker in aanmerking komt voor een vruchtbaarheidsbewarende behandeling.